I henhold til grundejerforeningens vedtægt § 6, er et af foreningens formål, at den skal: ”videreføre ånden i (de tinglyste) deklarationer, specielt hvad angår beskyttelse og pleje af områdets særegne natur”.


At naturen i området er særegen, kan der ikke herske tvivl om – alle grunde i foreningens område er naturgrunde. Endda meget store naturgrunde. Og hvad er en naturgrund? En definition kunne være følgende:


    • Over halvdelen af grunden henligger med naturlig træ-, busk- og plantevækst.
    • Vilde dyr som ræv, hare og rådyr kan passere frit over grunden.
    • Naturpleje på grunden udføres under størst mulig hensyn til dyr og nyttige insekters overlevelse.


    Oplevelsen af naturen i området som helhed kan fremmes af:


    • Ingen synlige skel og ingen hegn omkring de enkelte parceller.
    • Bevoksninger og åbne områder med lyng eller vilde blomster, som overskrider skel.
    • Træer og buske i harmoni med de naturlige eller lokalt karakteristiske arter som skovfyr, eg, birk, røn, ene m.fl.


    Denne beskrivelse er stærkt inspireret af en publikation udarbejdet på initiativ af Skærby Strand Grundejerforening - en publikation, som indeholder anbefalinger til udvikling og pleje af forskellige naturtyper.


    Publikationen kommer vidt omkring, f.eks. fra etablering og pleje af lyngbevoksning til bekæmpelse af invasive arter såsom japansk pileurt og rynket rose (som i øvrigt begge kan findes i vort område).


    Bestyrelsen har tidligere henvist til publikationen, som er særdeles nyttig læsning for alle, der gerne vil beskytte og pleje den naturlige bevoksning. Publikationen, som er offentligt tilgængelig, kan findes og downloades HER.

    For 40 år siden var der kun få, spredte bøgetræer i området. I dag er der bøgetræer overalt – nogle steder mere end andre. Får bøgen magt, som den har agt, vil den efterhånden udkonkurrere alle andre træer. Skoven springer i bøg, som man siger.


    Er det et problem? Som alt andet afhænger det af øjnene, der ser. Bøgetræer er smukke; specielt i forsommeren. Men biodiversiteten har det ikke godt i en bøgeskov. Den er mørk, og der kan stort set ikke vokse andet end anemoner i skovbunden. En biologisk ørken.


    Biologernes råd er følgende: behold gerne nogle få, spredte bøgetræer på din sommerhusgrund; men pas på, at de ikke tager overhånd. Et godt eksempel på bøgens spiringskraft er vist her til højre - et foto, som er taget i området i foråret 2021. Spredt bevoksning med fyrretræer, som vi har i den vestligste halvdel af grundejerforeningens område, og en ny bøgeskov på vej i bunden.